Švajčiarsko obnovilo limity na prisťahovalectvo zo strednej a východnej Európy

18.04.2012 Celý región

Bern 18. apríla (TASR) - Švajčiarska vláda rozhodla dnes o znovuzavedení limitov na prisťahovalcov z ôsmich krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Opatrenie ihneď vyvolalo kritiku zo strany Európskej únie, keďže sa týka jej členských štátov.

Obmedzenia začnú platiť od 1. mája a okrem Slovenska sa budú vzťahovať aj na Estónsko, Českú republiku, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko.

Švajčiarsko vlani v máji zrušilo prisťahovalecké limity vzťahujúce sa na občanov z týchto nových členských štátov EÚ. Podľa švajčiarskej vlády odvtedy vzrástol počet vydaných povolení na pobyt v krajine na 6000. V predchádzajúcich troch rokoch ich pritom v priemere vydali len niečo vyše 2000.

V súlade s novozavedeným limitom dostane povolenie na pobyt vo Švajčiarsku maximálne 2000 občanov z týchto krajín ročne.

"Toto opatrenie nie je ekonomicky podložené situáciou na trhu práce, ani počtom občanov EÚ žiadajúcich o pobyt vo Švajčiarsku," reagovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Podľa nej má Švajčiarsko na základe bilaterálnej dohody s EÚ právo obmedziť počet migrantov z celej Únie, nie však len z niektorých vybraných krajín, uviedla agentúra DPA.
 

Vyberte región